Küpsised vanaemale

Internet on surnud! .. Peaaegu. Ma püüan oma blogi uuesti natuke ellu äratada, vahepeal pole väga mahti olnudki.
Jõulud on selleks aastaks nüüd läbi, pühad veel päris mitte. Aga suuremad söömised ja söögitegemist on ka ehk nüüd juba läbi. Mida kõike sel jõuluajal ära ei proovitud – täidetud hane, parti, ahjuliha, ema klassikalist suussulavat kringlit, traditsioonilisi hapukapsaid, laimipirukat, rummimuffineid, piparkooke, sülti … neid asju oli veel ja veel ja veel. Jõuluvana oli sel aastal ka äärmiselt helde ja … üleüldse, mul olid sel aastal väga toredad jõulud. Aitäh kõigile osalistele!
Vanaemadele olen viimaste pühade ajal viinud tavaliselt mõnda head maiust, seekord arvasin, et teen selle maiuse ise valmis. Selliseid küpsiseid olen tahtnud juba ammu proovida teha, nii et täiesti asja ette idee. Retsepti otsisin-leidsin Martha Stewarti veebilehelt, kohandatult nagu ikka.

2 dl puhastatud pistaatsiapähkleid
7 dl jahu

2 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
100 gr võid
1,2 dl suhkrut
4 muna
2 tl vaniljeekstrakti

Sega kokku jahu, küpsetuspulber ja sool. Vahusta toasoe või ja suhkur kuni segu on hele ja õhuline. Vahusta ükshaaval sisse 3 muna, lisa vaniljeekstrakt. Lisa pähklid ja jahu, sega kuni ühtlane. Kummuta taigen jahusele pinnale ja jaota kaheks. Vooli 4-5 cm laiused piklikud pätsikesed, pintselda lahtiklopitud munaga ja riputa peale suhkrut (mina kasutasin pärlsuhkrut). Jäta kahe pätsi vahele paar cm ruumi, nad vajuvad natuke laiali. Küpseta eelkuumutatud 180°C ahjus umbes 25-30 min. Tõsta jahtuma umbes pooleks tunniks ja lõika pätsid 1 cm jämedusteks viiludeks (mida teravam nuga, seda parem). Alanda ahju temperatuuri 150°Cni ja pane lõigatud tükid küpsetuspaberiga kaetud restile ja küpseta teistkordselt, mõlemalt poolt 15 min. Jahuta ja säilita õhukindlas anumas.

Hiljuti kirjutas sarnastest ka Thredahlia. Neid oli tore valmistada, välja arvatud pähklite puhastamine muidugi.. Tee kõrvale maitsevad kindlasti imehästi ja kingituseks sobivad igal ajal.

You may also like...

5 Responses

  1. h says:

    Kas saaks selle kringli retsepti mis sul ema teeb? Mul uleuldse ei tule valja enam. :(

  2. Kärt says:

    Küsisin emalt järgi:

    250 gr margariini
    2,5 dl piima
    2,5 dl vett
    1 dl suhkrut
    1 tl soola
    2 muna
    25 gr pärmi
    1 dl suhkrut
    1,2-1,7kg jahu

    Sulata margariin, sega sisse piima-vee segu. Sulata pärm 1 dl suhkruga. Klopi munad, lisa piima-vee-margariini segule (vajadusel soenda vett/piima, et segu oleks käesoe). Sega sisse suhkur, sool ja sulanud pärm. Kui soovid taignale lisada rosinaid, siis sega need jahu hulka. Hakka jahu vedelikule segama, niikaua et taigen oleks parajalt rullitav, mitte liiga vedel ega mitte liiga kõva (muidu ei kerki üldse). Lase kerkida soojas kohas vähemalt tunni. Kringli jaoks rulli taigen lahti, riputa peale kaneeli, suhkrut ja võitükke. Rulli kokku ja lõika palmikuteks, põimi patsiks. Küpseta 180 kraadises ahjus.

    Sellest retseptist tuleb ilmatuma suur kringel, 4-5 kilone kindlasti. Vabalt võib poole võrra kõike vähendada, kui just 10-pealist seltskonda kokku ei tule. Head küpsetamist! :)

  3. kärt says:

    Tegin nv seda kringlit!Meil kodus palju inimesi aga see kringel on ikka mürakas.
    Väga maitsev sai!

  4. Kärt says:

    TOre kui meeldis :))

Leave a Reply to kärt Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *