Kartulipuder

Umbes paar korda aastas tuleb isu kartuli järgi. Siis on alati hea mõte teha kartuliputru. Just sellist nagu ema kodus kunagi tegi. Hele kuldkollane, õhuline ja veidi sibulane. Kõrvale sibulakastet.

Pudru jaoks:
1 kilo jahuseid kartuleid
2 dl piima
1 sibul
2 spl võid
soola

Kastme jaoks:
3 suurt sibulat
1 spl jahu
3 dl piima
2 dl vett
soola

Koori ja keeda kartulid. Samal ajal haki sibul peeneks, prae pannil läbipaistvaks. Sõtku keedetud kartulid pudrunuiaga võimalikult ühtlaseks, sega sisse piim, või ja sibl. Sega hoogsalt kuni või on sulanud. Mikserda putru paar minutit, et puder oleks võimalikult kohev.
Kastmeks haki sibulad jämedalt, hauta. Lisa jahu, sega, pruunista ja lisa piim ja vesi. Maitsesta ja lase natuke haududa, et kaste paksemaks muutuks. Värske kurgiga imehea!

Peale Tartu reisi (jõuan sinna linna umbes 3 korda aastas) oli see hea kodune kosutav kõhutäis.
Kusjuures Tartus sain vist halvimat pastat (tegelikult peaks seda makaronimöslaks nimetama) mida ma elus üldse saanud olen. Saate aru, pasta oli täiesti kõrbenud. Mustaks. Kõrbenud. Umbes kolmandik pastast oli mustaks kõrvetatud. Mina sellest aru ei saa. Poleks mul kõhutühjusest pea ringi käinud ja õues nii hämar olnud, oleks ma tõega selle kööki tagasi saatnud. Ma tegelikult ei saa aru, miks minuga sarnaseid asju tihendamini juhtub, kui teistega.
Aga pudrust veel. Peekon minu kõhtu ei jõudnud, eelistan liha kartulist eraldi süüa. Putru ei tohiks kindlasti saumikseriga purustada ega “vahustada”, see muudab pudru kliistritaoliseks massiks ja kartuli mõnus tekstuur kaob ära. Ja kellele siis sibul ei maitseks.

You may also like...

2 Responses

  1. Evelin says:

    sibulakaste näeb eriti isuäratav välja. minu maitse järgi läheks sinna veel natuke mett ka sisse:)

    Aga klistiir ja kliister on siiski natuke erinevad asjad;)

  2. Kärt says:

    Hahaha, jah muidugi ;) Aitäh! Kirjutasin unise peaga :D

Leave a Reply to Evelin Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *